Potravinářství, pekárny, udírny, dozrávárny, sklady – zvlhčování vzduchu
V těchto oborech se používá zvlhčovací zařízení HygroMatik ke zvlhčování vzduchu na požadovanou vlhkost. Relativní vlhkost vzduchu a teplota má výrazný vliv na kvalitu potravin a procesy výroby, dozrávání i skladování. Materiály a procesy silně reagují na změny vlhkosti vzduchu. Zvlhčovací zařízení HygroMatik ke zvlhčování vzduchu se používá v pekárnách, udírnách, v potravinářství a mléčné výrobě, ve skladech ovoce, zeleniny, vína, čaje a v zemědělském průmyslu.
Zvlhčování vzduchu
- zvlhčování vzduchu v pekárnách, udírnách
- zvlhčování vzduchu v potravinářství a mléčné výrobě
- zvlhčování vzduchu ve skladech ovoce, zeleniny, vína, čaje
- zvlhčování vzduchu v zemědělském průmyslu
Více se o využití zvlhčovacího zařízení a klimatizace Brno dovíte na stránce využití zvlhčovacího zařízení.
Zvlhčování vzduchu v pekárnách, udírnách
Kvality a čerstvosti pekařských výrobků lze dosáhnout pouze s optimální vlhkostí při výrobě potravin. Zvlhčování vzduchu chrání pečivo před vysušováním a úbytkem hmotnosti. Optimální vlhkost podporuje proces zrání některých potravin. Nejlepších výsledků v profesionálním pečení se dosahuje při různých úrovních vlhkosti vzduchu v kombinaci s výrobními fázemi v procesu pečení.
Vysoká vlhkost vzduchu během procesu kvašení polotovarů těsta zabraňuje tvorbě slupky a tím podporuje proces kvašení těsta z kvasnic. Při pečení má vlhkost vliv na konzistenci pečeného zboží, a krátkodobě zvýšená vlhkost během posledních minut pečení poskytuje obzvláště křupavý, lesklý povrch chleba a rohlíků.
Zvlhčování vzduchu v potravinářství a mléčné výrobě
Relativní vlhkost vzduchu a teplota má výrazný vliv na zrání sýrů. Chuť, vůně, vzhled a konzistence sýrů se mohou správně vyvíjet pouze při teplotě 2 až 15 °C a při relativní vlhkosti 75 až 95 %. Každý druh sýru a stáří, vyžaduje při zrání jiné vlhkostní podmínky. Čerstvé sýry potřebují relativní vlhkost vzduchu 75 až 85 %, tvrdé sýry vyžadují vlhkost vzduchu 79 až 90 % Rh. Příliš suché prostředí zvyšuje vysychání sýrů, vytváří tuhou silnou kůrku, a na povrchu sýrů může způsobovat praskliny.
Zvlhčování vzduchu ve skladech ovoce, zeleniny, vína, čaje
Ovoce a zelenina mají přirozený obsah vlhkosti. Při skladování v chladných a nezvlhčených skladovacích prostorech uvolňuje ovoce a zelenina vlhkost do svého okolí. Důsledkem je ztráta vnějších jakostních vlastností, jako je vzhled, hmotnost a čerstvost. Zvlhčování udržuje ovoce a zeleninu čerstvější a doba skladování bez ztráty hmotnosti je prodloužena.
Vlhkost vzduchu je důležitá i při skladování vína v dřevěných sudech. Pokud je vlhkost okolí během stárnutí a skladování vína příliš nízká, může se za dva roky skladováním vypařit přes povrch dřevěných sudů až 15 % objemu vína. Čaj získává aroma a chuť nejlépe při relativní vlhkosti 60 až 65 %.
Zvlhčování vzduchu v potravinářském a nápojovém průmyslu zajistí kvalitu a čerstvost produktů, zabezpečí optimální podmínky výrobního procesu, prodlouží životnost zboží a produktů při skladování.
Zvlhčování vzduchu v zemědělském průmyslu
Zdravý růst rostlin ve sklenících je závislý především na dostatečně vysoké vlhkosti. Příliš nízká úroveň vlhkosti může v rostlinách způsobit stres, což může vést ke zpomalení a až k zastavení růstu – to je již případ relativní vlhkosti vzduchu nižší než 30 %.
Regulace vlhkosti ve sklenících optimalizuje růst rostlin a tím i výnosy. Správná vlhkost při dozrávání a skladování sklizených přírodních produktů hraje rozhodující roli pro dosažení dlouhodobé čerstvosti a trvanlivosti.
Čerstvé houby obsahují až 90 % vody. V suchém prostředí houby uvolňují tuto vlastní vlhkost do okolního vzduchu, a tak rychle ztrácí na úkor kvality a tím i prodejní hodnoty. Banány nejlépe dozrávají při relativní vlhkosti 90 až 95 %. Optimální relativní vlhkost pro skladování brambor je 85 až 90 %.
Zvlhčování vzduchu přináší zemědělskému průmyslu optimalizaci výnosů, zdravý růst rostlin, zlepšení procesu řízeného zrání, prodloužení čerstvosti při skladování a zajištění kvality produktů.